Överleva Jul och Nyår

posted in: 12-steg, Beroende, Droger, Livsstil

De första jularna och nyåren i tillfrisknande kan kännas skrämmande – då kan det vara bra att ha en plan.


Planera in 12-stegsmöten under de veckor högtiderna sträcker sig. Använd telefonen och ring vänner INNAN du känner desperationen närma sig. Försök att ha minst en person runt dig som förstår din situation och kan stödja dig.
Starta en ny tradition med andra i tillfrisknande – var försiktig med gamla tillhåll, pubar, krogar – ställen där du tidigare använt.

Alkohol och socker är en stor del i firandet och många människor går långt över sina gränser med både dryck och mat. Personer i tillfrisknande befinner sig i en utsatt situation och det är kanske bäst att helt undvika miljöer med alkohol, droger. Det kan vara en god idé att tillbringa så mycket tid som möjligt med andra i tillfrisknande.

En del i tillfrisknandet handlar om att vara förberedd – att utforma strategier för att hantera tänkbara situationer. Ett sunt förnuft och medvetet säkerhetstänk är användbart.

1. Gör en plan för varje dag under högtidshelgerna.

2. Planera in aktiviteter som motion, promenader, avkoppling etc – försök undvika frestelsen att bli ensam hemma och  oföretagsam.

3. Planera in träffar med andra i tillfrisknande.

4. Ta pauser från stressiga situationer genom att

5. Gör upp en lista över personer du kan ringa om det blir jobbigt – minst fem namn – ha med listan och telefonen hela tiden.

6. Gör service eller bli volontär för någon välgörenhetsorganisation.

7. Gör en daglig tacksamhetslist för att hålla humöret uppe.

8. Försök att i förväg se till att ha allt det du behöver hemma för att undvika att springa runt på stan efter något du inte behöver.

9. Undvik isolering

10. Undvik pubar, klubbar, restauranger eller andra ”blöta” platser. Låt dig inte frestas att ”testa dig själv”

11. Undvik att hamna i argumentation eller gräl med vänner eller familjemedlemmar, särskilt om de har druckit.

12. ”Håll det till idag” Varje dag under helgen är bara ytterligare 24 timmar, så försök att inte ge dem mer kraft än så.

Njut av din jul och ditt nyår, en dag i taget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *