Samverkan är receptet mot drogerna

Göteborg har stått värd för en internationell narkotikakonferens.

Under måndagen och tisdagen samlades ca 400 forskare och experter från hela världen för att lyssna till och lära av varandra, en konferens där syftet också var att värna FN:s strikta narkotikakonventioner.

Lars Karlsson, ordförande i svenska narkotikapolisföreningen, sitter med i den arbetsgrupp som skall ta fram en nationell strategi och höll på måndagen ett seminarium där han delade med sig av polisens erfarenheter.

Lars uttalade sig i GP 14 maj

– Jag vet från mina kollegor runt om i landet att tillgången på narkotika generellt sett är hög. Trots att polisen gör rekordstora beslag bedömer jag att det finns mer narkotika på gatan i dag än tidigare.

Och han menar att huvudnyckeln till komma framåt med narkotikaproblemen är samverkan.

Polis, kommun och frivilligorganisationer har olika, men viktiga roller att spela.

Och vi måste jobba förebyggande och samtidigt hejda tillgången på drogerna. Tyngdpunkterna på arbetet mot narkotika har varierat, vi måste hitta en balans där vi gör båda sakerna samtidigt.
Just nu är polisen relativt framgångsrika med att slå ut delar av drogförsäljningen via nätet.

– Det sprider sig att det inte är ”säkert” att köpa narkotika på nätet längre. Gatulangningen är för många den enklaste vägen, man går ner på stan och säljer.

 

Värdar för konferensen är Göteborgs Stad och samarbetsorganisationerna European Cities Against Drugs (ECAD), World Federation Against Drugs (WFAD) och det svenska nätverket Folkrörelse mot droger (FMD)
Läs mer »»

 

GPs artikel »»

Lyssna på P4 Göteborg »»

 

VI KAN BEROENDE!

 

 

 

Ring oss om du behöver råd och hjälp
Du hittar oss här »»

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *