Så länge kan droger spåras


På Valet använder vi oss av drogtester, som en säkerhet och ett verktyg för våra klienter och deras arbetsgivare eller annan uppdragsgivare. Vi vet att testerna även ses som ett stöd i det arbete våra klienter lägger ner på sin nykterhet/drogfrihet.

Droger kan spåras olika länge i urinen. Hur länge de kan påvisas beror bland annat av dess kemiska egenskaper, hur kroppen kan bryta ned dem och utsöndra dem i urinen. Det finns dock stora skillnader i utsöndring mellan olika individer och även faktorer som dos och användningsfrekvens spelar stor roll.
Nedanstående detektionstider är hämtade från RMV, Rättsmedicinalverket.

Cannabis
Normalt upp till 1 vecka vid sporadisk användning, men detektionstiden kan förlängas upp till flera månader efter långvarigt kraftigt bruk

Amfetamin
Upp till 1 vecka

Kokain
Normalt ca 3 dygn

Opiater (t.ex. heroin)
Normalt ca 3 dygn

LSD
Upp till 1 dygn

Bensodiazepiner
Detektionstiden varierar stort beroende på vilken bensodiazepin som intagits och metodernas känslighet. Detektionstider upp till en vecka är inte ovanligt.

Alkohol
Alkoholpåverkan kan konstateras med utandningsprov eller blodprov.
Konsumtion under de senaste dygnen kan påvisas med analys av vissa korttidsmarkörer för alkoholintag (t.ex. etylglukuronid).
En längre tids överkonsumtion kan påvisas genom blodprov och analys av alkoholmarkören CDT eller fosfatidyletanol (Peth).

Källor:
Rättsmedicinalverket.