Små, små ord … för att främja tillfrisknande!

Det finns mycket bra vi kan göra för att leda beroende till tillfrisknande, allt från 12-stegsgrupper till att välja våra ord kring beroendet.


Jo, det är så att de ord vi använder kan stötta personer på väg mot tillfrisknande. Beroendesjukdomen är en kronisk hjärnstörning, brukar man säga, som man kan tillfriskna ifrån.
Orden vi använder när vi talar om beroendesjukdomen spelar roll, eller?
Känn på skillnaden; missbrukare – beroende, alkis eller knarkare – beroendesjuk.
I vad ligger skillnaden? Är det inte bara kosmetika eller ett sätt att få det att se bättre ut än vad det i själva verket är?
NEJ, vi tycker inte det.
Vi tycker att det är viktigt hur vi använder orden för att minska stigmat kring sjukdomen och få människor att våga söka hjälp. Stigma och skam står i vägen både för den som bär på sjukdomen och anhöriga.
Tänk hur det varit kring den psykiska ohälsan och hur svårt det var att söka adekvat hjälp när man såg sig själv som ”psyksjuk” eller ”nervsvag” och var tvungen att gå till en ”hjärnskrynklare”. Många drog sig för att söka hjälp av rädsla att stämplas, nu ser det helt annorlunda ut – tack och lov!

Så nu är det hög tid att vi börjar ändra vårt sätt att tala och tänka kring beroendesjukdomen!

Väldigt mycket finns att tillgå och väldigt mycket görs inom spektrat för beroendevård och recovery. Det finns mycket hjälp att tillgå i behandling och många uppnår varaktig nykterhet och lever hälsosamma och produktiva liv. Detta till trots, skapar stigmat kring beroendesjukdomar stora hinder till behandling och tillfrisknande!

För att komma tillrätta med detta har man i USA, White House Office of National Drug Control Policy, skapat ett dokument rörande terminologin, vilka ord som används, relaterad till beroendesjukdomar och substansstörningar.
Läs dokumentet här

Hur kan du ändra ditt sätt att tala kring beroende för att bidra till att bryta stigmat?

Vill du tala om ditt beroende och hur vi kan hjälpa dig