Rör dig – må bra och trimma hjärnan!

posted in: Hjärnan

Muskler använder vi för att hålla oss upprätta, för att röra oss och för att andas. Och vi får absolut inte glömma att hjärtat också är en muskel.


Om man tvingas till långvarigt sängliggande, förlorar man mycket muskelmassa redan efter kort tid. Faktiskt har man förlorat muskelmassa redan under loppet av det första dygnet.
Inaktivitet innebär alltså att vår muskelstyrka minskar, att vårt skelett försvagas samt att vårt ledbrosk och våra ledband försvagas. Det enda som inte minskar särskilt mycket är vår aptit, vilket kan leda till att våra fettdepåer ökar.
I princip finns ingen övre åldersgräns för effektiv motion. Även motion på en lägre nivå har en förebyggande effekt mot hjärtsjukdomar, risk för blodproppar, högt blodtryck och stelhet i muskler och leder. Begränsad motion stärker även immunförsvaret. Alltför kraftig motion (à la maratonlopp) kan däremot försvaga immunförsvaret.

Regelbunden motion förbättrar dessutom humöret, och om man motionerar tillsammans med andra kan man utvidga sitt sociala nätverk.
Det kommer allt fler undersökningar som visar att det går att trimma också hjärnan.

Anders Hansen, som är specialist i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm, har sammanställt en rad forskningsrön om vilken effekt fysisk aktivitet har på vår hjärna, och han konstaterar att såväl minnet som kreativiteten blir bättre med motion.

– De sista åren har det kommit otroligt intressanta forskningsstudier som visar att vi inte bara mår bättre om vi rör på oss utan att vi förbättrar i princip alla tankemässiga förmågor. Vi blir mer koncentrerade, vi blir mer stresståliga, vårt minne förbättras och kreativiteten, kanske till och med att intelligensen förbättras, säger Anders Hansen.

Använd kroppen i vardagen:

  • Du kan kanske cykla eller gå till jobbet
  • Ta trappan i stället för hissen/rulltrappor.
  • Hoppa av bussen/ t-banan en station tidigare och promenera.
  • Gör lite gymnastik i vardagsrummet medan du tittar på TV-nyheterna

Det är givetvis bättre att motionera i längre pass, men flera små ”träningsintervall” är bättre än ingen motion alls.

Källa: netdoktor, sverigesradio.se