Lösningen är att vara med där ungdomarna är!

posted in: Beroende

Många frågor och intressanta diskussioner när Max Olsson var gäst på Valets Frukostmöte i morse.

Största frågan är att aktivera föräldrarna.
Ungdomarna är ensamma ute på sin arena och testar sina gränser. Det ingår i att vara ung att testa gränser. Vi vuxna måste vara ute där ungdomarna är!
Nattvandra.
Ha lokaler med föreläsningar i anslutning till ställen/platser där ungdomarna är ex Järntorget.
Det är viktigt med nyktra människor som cirkulerar där ungdomarna uppehåller sig.
Lösningen är att vara med!! Våga prata!

Vi står ganska handfallna inför liberaliseringen av cannabis. Svårigheten består i att bemöta ungdomarna och deras argument. Vi måste hitta andra vägar än de vi har nu.
Cannabis är farlig eftersom du fastnar hårdare och snabbare än ex alkohol. Den är en inkörsport till tyngre droger.
Så vi måste jobba tillsammans, hela samhället, för att nå fram.

Det här med droghantering är enormt organiserat.
De vi träffar på är två, tre led ner i kedjan – det är dessa som skjuter på varandra och som vi läser om i tidningarna. Dom stora killarna sitter trygga i toppen.
Det är svårt för småbuset att komma ifrån gatan. Vi tar dom som säljer på gatorna, oftast en ung kille med en liten bit som han skall sälja – vi tar honom för narkotikabrott innehav och bruk. Sedan kommer han ut igen. Då står han i skuld till dem han säljer åt och han måste jobba igen skulden – det är omöjligt för honom att sluta.
Det är så dom får unga killar att fastna i organisationen.
Likadant är det med bruket. Under en period är cannabis hur billigt som helst och det finns hur mycket som helst – det köps mycket som används upp. Nästa period finns inget cannabis utan amfetaminet är hur billigt som helst och har du då blivit fast måste du ha någonting för att lindra ångesten – då köper du amfetamin och testar det. På så vis styr knarkhandlarna marknaden och ungdomar som använder blir kanske på det här viset beroende av många olika droger.

Ett stort problem är den psykiska ohälsan bland ungdomar som ökar och de flesta hjäpsökande måste vänta över ett år för att få hjälp med en utredning. Det är lätt att ta till droger för att dämpa ångest och oro eller för att kunna sova när man mår dåligt.
Polisen är inte nöjd med det glapp som finns mellan dem och psykiatrin och skulle önska ett tightare samarbete.

Vi jobbar på plats med vår husbil, vi är ute och pratar med medborgare och träffar då de som vet mer än vi om vad som behövs i området.
Vi kollar statistik.
Vi pratar med våra poliser som är ute och kör radiobilar och ser mycket.
Vi lägger sedan ihop bilderna från dessa informationskällor och kollar varför det ser ut som det gör, vad det beror på och vad vi kan göra åt det.
Det kan bli så att vi kommer fram till att det behövs mer belysning på vissa ställen eller kanske bevakningskameror för att komma tillrätta med droghantering och våld.

Max avslutar med att säga:
– Vi jobbar nu mycket mer och intensivare i arbetet mot droger i och med att vår Gatulangningsgrupp startat sitt arbete i Majorna-Linné.
Så snart kommer ni att märka av vårt jobb ute i stadsdelen!

Vårt nästa Frukostmöte handlar om de utmaningar en HR står inför i sitt arbete.
Margareta Jensen-Dickson gästar oss den 14 november.
Välkommen att anmäla dig här »»

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *