Valet i Göteborgs Posten

Efter en lång karriär på Göteborgs-Posten bytte Helené Furness inriktning i arbetslivet och arbetar i dag som beroendeterapeut. Sedan 16 år tillbaka är hon nykter alkoholist; något som hon ser som en styrka i sitt arbete.                                                                  Bild: Nicklas Elmrin

 

Helené är nykter alkoholist – nu ger hon stöd åt andra
Helené Furness drack för att kunna fungera i vardagen. En liten radannons i GP förändrade hennes liv.

Ingemo Orstadius

 

I dag är hon nykter alkoholist och hjälper andra att bli drogfria.

– Vi går in i mitt favoritrum, säger Helené Furness och öppnar dörren till ”Sanningen”. Här är så lugnt och tyst och då händer det saker. När det blir stilla, när inget annat får störa och du vågar vara ärlig mot dig själv kommer insikterna. Du kan se dig som den du är med fel och brister och börja resan mot den du vill vara utan droger.

Helené är utbildad beroendeterapeut och jobbar på Valet Recovery Center. Sedan 16 år tillbaka är hon nykter alkoholist; något som hon ser som en styrka i sitt arbete.
– Det är alltid lättare att avfärda en person utan erfarenhet. Jag kan markera på ett annat sätt och har fog för det jag säger, eftersom jag själv har varit där, säger hon.

Olika typer av beroenden
I sitt arbete träffar Helené människor som är beroende av exempelvis alkohol, narkotika, läkemedel, spel eller socker. Valet Recovery Center arbetar efter devisen ”ett beroende-flera utlopp” och blandar därför olika typer av beroenden i sina grupper.
– Den största fördelen med det, är att deltagarna inser att de är lika sårbara. Ifall de lyckas bli kvitt ett beroende, finns alltid risken att de hamnar i ett annat, säger Helené.

Bild Nicklas Elmrin

Gruppterapin pågår under ett och ett halvt år och är förlagd till kvällstid. Det är viktigt, eftersom deltagarna då slipper ta ledigt från jobbet och kan integrera behandlingen med den vardag som de ska leva i sedan. Valet tar emot både privatpersoner och anställda som skickats hit av sina arbetsgivare.
– Det har gått långt när familjen reagerar på ens missbruk och jättelångt när arbetsgivaren gör det, säger Helené, som dock själv kom hit på eget initiativ 2002.

Hoppas kunna hjälpa andra
Genom att gå ut offentligt och berätta om sitt tidigare missbruk, hoppas hon kunna hjälpa andra i en liknande situation.
– Gener i kombination med den sociala kontexten formar människans drogberoende. Min biologiska pappa var alkoholist och någonstans har jag hela tiden vetat att jag har det i mig också, säger Helené.

Hon har alltid ställt höga krav på sig själv, velat vara en duktig flicka och varit det också. Under många år arbetade hon på Göteborgs-Posten; först i postrummet där hon fick ”bra koll på huset” och senare på bildredaktionen. Efter att ha gått en internutbildning, jobbade Helené som fotograf i tio år, innan hon 1999 fortsatte som bildredaktör. Tempot var högt och resorna många, liksom festerna.
– Jag drack för att kunna fungera i vardagen. Det blev tre, fyra glas vin varje kväll efter jobbet och mer till helgen. Jag var sällan märkbart onykter, eftersom toleransnivån var på topp. Men jag kunde inte vara utan alkoholen.

Helené tog semester i två veckor med föresatsen att sluta dricka.
– Det gick åt pipsvängen! Jag blev chockad och livrädd för jag trodde ju att jag kunde sluta när jag ville, säger hon.

Efter att ha drabbats av både panikångest och depression, hade Helené kommit till vägs ände.
– En marsdag 2002, när jag var på väg uppför Redbergsbacken med en kasse folköl i handen, kom jag till insikt; det måste finnas något bättre än det här. Jag hade sett en sån här liten radannons längst bak i GP, säger Helené och måttar med tummen och pekfingret. Texten löd ”Dricker du för mycket? Gör något innan det är för sent!”

Nervös inför mötet
Helené ringde numret som stod angivet i annonsen. Efter att ha bokat tid, fick hon prata med en terapeut på Valet.
– Jag var jättenervös och rädd att hon skulle säga att jag inte hade några problem. Men jag kvalade in med råge, säger Helené.
Tack vare att hon hade en minderårig dotter, fick hon ekonomisk hjälp av kommunen att påbörja en behandling.
– Jag är grymt tacksam mot socialsekreteraren som ordnade detta. Jag tror inte att jag hade levt annars, säger hon.

Bild Nicklas Elmrin

Med hjälp av Minnesotamodellen och AA:s tolvstegsprogram kunde Helené sluta dricka.
– Det jobbigaste i början var ensamheten. Att inte längre ha en pausknapp att ta till när stressen gjorde sig påmind, var också svårt. Jag fick hitta andra verktyg för att skapa lugn.

Kolonistugan blev räddningen
Helenés räddning blev en nyinköpt kolonistuga, där hon tillbringade hela första sommaren. Antingen jobbade hon frenetiskt i trädgården eller också kittade hon fönster.

Som nykter blev hon varse hur mycket som är förknippat med alkohol i samhället; exempelvis matlagning, umgänge, högtider, helger, semestrar, sport och konserter.
– Mycket av det fick jag välja bort i början, eftersom det skapade stress och innebar onödiga påfrestningar. Du går inte på kondis om du inte får äta kakor!

Lämnade GP för tre år sedan
2005 blev Helené klar med en internutbildning till beroendeterapeut på Valet. Hon började jobba där på kvällstid, samtidigt som hon var kvar på GP till 2016, då hon slutade på egen begäran.
– Jag hade haft ett fantastiskt yrkesliv på tidningen, men jag såg hur tråkiga saker drabbade många kolleger och ville inte bli bitter.

Numera arbetar hon heltid som beroendeterapeut och har hittat balansen i sitt liv utan alkohol.
– Jag kan jobba stenhårt, men har blivit rätt bra på att lata mig också, säger hon.

 

 

Helené Furness

Ålder: 52 år.

Bor: Säve.

Familj: Dotter och två barnbarn.

Yrke: Beroendeterapeut.

Intressen: Hundar, naturen och silversmide. Att fixa och renovera, lära nytt och läsa.

 

Valet Recovery Center

Startade 1988 i Göteborg.

Är en privat öppenvårdsklinik specialiserad på beroendesjukdomar.

Erbjuder olika typer av behandling, exempelvis KBT, MI, Minnesotamodellen och 12-stegsprogrammet.

Erbjuder stöd för hela familjen.

Hemsida: www.valet.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *