Viktigt med kunskap om cannabis!

Det tycker även vi som jobbar på Valet, så i veckan var Agneta Björck från Ostgota Care, hos oss och höll en utbildning i HAP.
Agneta har nu gett personalen på Valet ännu en metod att lägga i verktygslådan för att kunna hjälpa dem som behöver.

HAP står för HaschAvvänjningsProgram och är ett oerhört kraftfull och framgångsrik metod att hjälpa ungdomar mellan 18-26 att sluta använda cannabis.
Målet och motivationen är total avhållsamhet.
Behandlingen baseras på en psykoedukativ teknik, som kompenserar för den kvalitativa försämring av kognitiva funktioner som cannabisrökningen förorsakar. Efter avvänjningsprogrammet, som pågår 6-8 veckor, är man redo att tillgodogöra sig en eventuell behandling.

 

– Det viktigaste med HAP är att metoden hjälper till att ta fram tillgångar och svårigheter bakom cannabismissbruk, förmånen att aktivt arbeta tillsammans med klienten samt respekten för vad cannabis fyllt för funktion och mitt uppdrag som behandlare att utforska hur vi kan hitta den funktionen utan cannabis! säger Agneta Björck.

Cannabis är mycket farligare än många tror. Försvarare hänvisar ofta till 70-talets cannabis som innehöll 3% av det beroendeframkallande ämnet THC, idag ligger den procenten på mellan hela 8-15.
Cannabis kommer från en hampväxt, som odlas i stora delar av världen och tillhör gruppen hallucinogener. Den består av ca 420 kemiska substanser, varav 60-80 är cannabinoider och påverkar psyket; de är psykoaktiva. En av cannabinoiderna är THC (delta-9 tetrahydrocannabinol) vilket är det ämnet man mäter styrkan i cannabis med.

Den vanligaste formen av cannabis i Sverige är hasch.
Cannabis är fettlösligt vilket medför att det stannar kvar länge i kroppen, upp till sex veckor om det röks regelbundet. Det THC man 
får i sig lagras i kroppens fettvävnader, som det t.ex. finns mycket av
i hjärnan och i kroppens inälvor. THC finns konstant i kroppen om man röker regelbundet och påverkar därmed psyket hela tiden mellan röktillfällena (se mer under akut och kroniskt rus).

Vid regelbundet bruk uppkommer efter hand en personlighetsförändring som karaktäriseras av;
– apati
– förlust av effektivitet
minskad kapacitet att utföra;
– komplexa och långsiktiga planer
– utstå frustration
– klara en längre tids koncentration
– följa rutiner eller framgångsrikt hantera nya förutsättningar.
Detta kallas amotivationssyndrom. Syndromet är ett uttryck för kronisk cannabispåverkan.
Vid avvänjningen då cannabis går ur kroppen är det mycket som händer och då är det av stor vikt att det finns behandlare som möter och hjälper personen i det man går igenom.
Det kan vara skönt att prata med någon som VET och kan prognostisera vad personen kommer att gå igenom, så att hen på så vis kan vara förberedd och därmed blir processen mer framgångsrik.
Vad som händer när man slutar använda cannabis vid regelbundet bruk, skadligt bruk eller beroende;
– Sömnstörningar
– Kalla och varma svettningar
– Ökad drömaktivitet
– Muskelvärk
– Huvudvärk
– Snuva, hosta
– Dålig mage
– Negativa känslor som oro, irritation, rastlöshet, tomhet och olust

 

Vill du komma i kontakt med Agneta Björck
OSTGOTA CARE

 

Behöver du hjälp eller råd?

Är osäker på om du själv eller någon i din närhet använder för mycket cannabis eller andra droger?

VALET!