5 myter om langning

Till helgen är det nyårsafton och för många är det en afton som firas med festande där champagne är ett givet inslag – nyårsafton är en av våra stora dryckeshelger.
Ihop med Valborg är nyår den helg då många minderåriga gör sin alkoholdebut.

Enligt en SIFO-undersökning är det ofta äldre kompisar, syskon eller pojk- och flickvänner som köper ut alkoholen. De som tillfrågades var mellan 20 och 27 år, och av dem svarade 43 procent att de köpt ut till någon under 20 år.

En del tänker att det är bättre att man själv köper ut än att någon annan gör det – vilket är en av de myter som Systembolaget ställde samman i början av 2016.

  1. ”Det är bättre att jag köper ut än någon annan gör det”
    ”den som vill ha alkohol kommer skaffa det ändå” – tyvärr stämmer det inte. En undersökning gjord av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, visar att majoriteten av 16åringar helt skulle skippa alkoholen om den inte kom från en närstående.
  1. ”Om jag köper ut kommer jag att kunna styra hur mycket som dricks”
    Förmodligen inte. Kompisen kan ha fått lika mycket och då finns det plötsligt dubbelt så mycket att festa på.
  1. ”Jag är snäll om jag gör det”
    Äldre syskon och till och med föräldrar kan känna att dom är snälla och visar omtanke när de köper ut. Sanningen är att sann omtanke visar man genom att säga nej och ta eventuell konflikt eller diskussion istället.
  1. ”Jag är ingen langare”
    Jo, det är du! Det är langning att köpa ut eller ge bort alkohol till någon som är under 20 år.
  1. ”Att de dricker en gång gör väl inget”
    Forskning visar att om man börjar dricka i tidig ålder ökar risken för få alkoholproblem som äldre.

”Langning av alkohol är en brottslig handling som innebär att någon olagligen köper ut, säljer eller ger bort alkohol till en person som är under 20 år. Langning kan ge böter eller fängelse i upp till fyra år.”
POLISEN