Reneé berättar om ADDIS

ADDIS
Är ett alkohol och drog-diagnosinstrument – med andra ord ett utredningsverktyg för att ta reda på om en person har en alkohol och drogproblematik.

Vi använder ADDIS för att se om en person har ett skadligt bruk eller beroende av alkohol, läkemedel eller droger i alla former. Addis screenar även för ångest, depressioner, stress, ätstörningar samt spel om pengar även kallat hasardspel.

Reneé Nilsson, Enhetschef på Valet, är Certifierad ADDIS-utredare och berättar här hur det går till och varför hon tycker det är viktigt att göra en utredning.

Vi går muntligt igenom ett givet frågeformulär, ett starkt verktyg för underlag till diagnos.

Förutom att själva testet ger sina tydliga svar, måste du formulera dina svara på de frågor jag ställer och det i sig har en terapeutisk verkan då du själv, under intervjun, blir medveten om dina problem.

Jag tycker att alla som söker sig till oss skulle låta göra en ADDIS pga av den terapeutiska verkan. Både du själv och ev arbetsgivare blir varse de problem som finns, du behöver inte längre undra eller blunda för vilka åtgärder som krävs för ditt tillfrisknande.

Så här kan det se ut:

David, 32, kom till oss då arbetsgivaren upplevt att David varit påverkad då han talat sluddrig vid tillfällen på jobbet, han hade dock inte luktat alkohol.

När David kom gjordes en ADDIS och under intervjun framkom att David två år tidigare råkade ut för ett ryggskott och i samband med det börjat äta smärtstillande och lugnande tabletter.
Under de två åren hade han utvecklat ett beroende för läkemedel.

Intervjun gav också att David drack ganska mycket alkohol och därför visade ADDIS ett beroende även av alkohol.

Han screenade inte positivt för ångest och depression, vilket vi hade trott pga användandet av lugnande, däremot hade han höga poäng för stress,

David påbörjade sin rehabilitering här hos oss på Valet och är nu nykter och drogfri sedan 6 år tillbaks.

ADDIS