Ann Söderlund om psykisk ohälsa

posted in: Beroende, Medberoende, Workshop

I kväll föreläste Ann Söderlund om psykisk ohälsa på Mimers Hus i Kungälv.
Ann är känd från bla TV-programmet och boken Djävulsdansen, som hon gjort och skrivit ihop med Sanna Lundell.

 

En miljon människor. Det är en overklig siffra, men det är så många lever nära någon som mår psykiskt dåligt, bara i Sverige. Väldigt många lider i det tysta.
Det viktigaste är att prata om det. Att vi ser våra medmänniskor bortom deras sjukdom. Vi vill att man ska kunna prata om beroendesjukdomar och psykisk ohälsa som om vilken annan sjukdom som helst. Vi vill att ett barn ska kunna gå till skolan, utan skam och skuld, och säga att ”min mamma mår dåligt” eller ”min pappa dricker för mycket”.
Ofta behövs det inte mycket. Det kan det räcka med att vi ställer frågan, ”Behöver du hjälp?” ”Hur mår du?” ”Vi finns här.”

Ann har själv vuxit upp i en dysfunktionell familj med beroende som den psykiska ohälsan. Hon levde sedan ihop med en man, under 13 år,  som hade både en beroendesjukdom och annan psykisk ohälsa.
Hon har levt i medberoende under större delen av sitt liv, men efter en smärtsam skilsmässan har hon jobbat hårt och mycket med att komma tillrätta med sitt medberoende bla genom att gå på Al-anon.

Anns påtalar vikten av att hela familjen behöver hjälp, alla påverkas eller kanske skadas av att mamma är beroendesjuk!
Ser du barn som far illa, säg ifrån!

Far du själv illa i ett medberoende – sök hjälp!

”Beroendesjukdomar får hela familjen att vackla, att bli väldigt skör och oberäknelig och kanske inte bästa plats för ett barn att tanka trygghet, tillit, kraft och framtidstro. Självklart formar det en människa för resten av livet.”

”Komplicerade nedbrytande processer gör att vi fastnar i det destruktiva och har otroligt svårt att ta oss upp och ut ur mörkret. Det skapar smärta, förvirring och ilska och ett nytt sug efter att döva.Det här kallas för beroendecirkeln eller som vi valt att kalla den djävulsdansen. Den beroendes destruktiva beteenden göder den medberoendes destruktiva beteenden och vice versa. Till slut går det inte att avgöra vem som är mest sjuk i en sådan här relation. Framförallt är det ingens fel. Det är beroendets fel. Beroendet har kidnappat bådas era hjärnor och hjärtan.”
utdrag ur boken Djävulsdansen

 

Är du anhörig till någon aktiv i beroende (missbruk)?

Är du eller misstänker du att du själv utvecklat ett medberoende?

 

Det finns hjälp att få och vi har både Anhörig-helger och Workshop-helger i Medberoende.

 

Välkommen att ta hand om dig!