Förra året firade jag midsommar i en liten by i södra Sverige.
Ett riktigt gammaldags midsommarfirande anordnat av ortens fotbollsklubb med hembakt fikabröd, tombola med blomstervinster, dragspel och små grodorna runt stången.
Kakorna, kaffet och solen smakade underbart i plaststolen, på fotbollsplanens nyklippta gräs, ändå åkte jag därifrån med en klump i magen.
Den lilla flickan som inte hittade sina nya skor och som inte fick med pappa upp för att dansa, som han lovat. Hennes ögon, när han hellre satt kvar, bortvänd, med 7,2-burken i hand garvades med sina kompisar, det syntes att hon sett det förut – att hon känt det förut….
Det var min femtonde midsommar helt utan alkohol och jag önskar så att fler barn får ha fler nyktra, glada vuxna omkring sig!
Så mycket roligare och trevligare allt blir utan för mycket snaps i kroppen.
Midsommar är en av våra största högtider och definitivt den då alkoholen flödar som mest, i varje fall om man ser till Systembolagets försäljning.
2016 såldes i midsommarveckan omräknat i ren alkohol totalt 13,2 miljoner liter, jämfört med en medelvecka på ca 8,9 miljoner liter.
Det finns alltså all anledning att vara försiktig och uppmärksam både när det gäller trafiken och hur vi förhåller oss till alkoholen framförallt när vi har barn med i sällskapet.
På midsommar är det lek och glädje som står i fokus med små grodorna och säckhoppning, ändå är det just denna högtid då barn far som mest illa på grund av alkoholen.
För mycket alkohol och berusade föräldrar skapar en stor otrygghet hos barnen.
– Det som händer när alkoholen kommer in i bilden är att personligheten förändras. Man känner inte igen sina föräldrar, och det skapar en otrygghet hos barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris (Barnens rätt i samhället).
Förra sommaren ökade antalet samtal till Bris med 7% och precis som runt andra storhelger sker en ökning just kring midsommar och det är vissa återkommande orsaker.
– Familjekonflikter är en vanlig kategori av kontaktorsaker som barn har och som ökar under sommaren, säger Magnus Jägerskog.
Bråk, fysisk och psykisk misshandel föräldrar emellan något som barn löper ökad risk att bevittna när det är alkohol med i bilden.
Så lek och dansa nykter – skippa vinet, ölen och snapsen – var där för varandra och var rädda om varandra!
Helené Furness
Nykter & Stolt
Beroendeterapeut på Valet
ps känner du att du eller någon i din närhet dricker för mycket tveka inte – ring – så ser vi om vi kan hjälpa dig!
”Första gången är alltid gratis”!