Ett beroende - flera utlopp

Är du barn till förälder eller föräldrar som är beroende?

Om du bor tillsammans med föräldrar där en eller båda dricker för mycket är det viktigt att du söker hjälp. Det är inte bara tillåtet, det är nödvändigt. Du skall veta att det ALDRIG någonsin är ditt fel att mamma eller pappa dricker.

Ring för stöd!

  • Du är inte ensam. 
  • Det är aldrig ditt fel
  • Du kan inte bota den som dricker eller drogar
  • Du påverkas och har rätt att få hjälp för egen del
  • Valet 031 - 42 49 40
  • BRIS 116 111

Du behöver inte tala om vad du heter om du inte själv vill!

Det finns behandling för människor med beroende och den fungerar. Många av oss på Valet har själva tillfrisknat från ett beroende. Vi kan berätta hur vi gjorde och hur dina föräldrar också kan göra. Det viktigaste är att du får någon att prata med så vänta inte med att ringa!

Som vuxet barn till en missbrukande förälder är det lätt att ta avstånd, inte vilja se eller bry sig. Du har kanske upplevt besvikelsen över din mammas eller pappas löften om bättring hundratals gånger. Du har bestämt dig för att inte bli som dem, och ändå gnager oron ständigt. Vi berättar hur du blir av med Din oro.


Är du ett syskon?

Maktlösheten är stor hos den som har ett syskon med beroendeproblem. En bror eller syster med samma uppfostran, samma bakgrund och samma möjligheter som en själv. Som långsamt förvandlas utan att man förstår varför?  Som blir irriterad eller arg eller ledsen då du försöker närma dig. Andra släktingar eller vänner börjar undra. Många pratar om misstankarna, men ingen pratar med personen.

Det är inte ditt fel!

"Du har kanske försökt på olika sätt. Anklagat. Hotat. Vädjat. Du har fått löften. Blivit besviken. Läkarbesök eller antabuskurer har bara hjälpt tillfälligt. Lugnande medel tycks bara ha förvärrat situationen".

För dig handlar det om att skaffa kunskap. Att lära dig så mycket om beroende att du kan skilja på den människa du älskar och sjukdomen han/hon lider av. Att förstå att ditt syskon allt oftare blir berusad och tappar all kontroll, inte för att han eller hon vill, utan på grund av ett kemiskt beroende. Du behöver inse att en sjuk människa behöver behandling och var behandlingen finns.

Du är en viktig person då det gäller att motivera till behandling. Ibland behöver hela familjen hjälpa till. Ring oss, så berättar vi om en effektiv metod att hjälpa.