Ett beroende - flera utlopp

Är du partner eller en förälder till en beroende?

Om du lever tillsammans med en person som är beroende har du förmodligen prövat allt. Du har vädjat och hotat. Ni har haft långa samtal om problem och svårigheter som använts som ursäkt till beteendet. Eller också kan ni inte tala alls, trots allt som hänt. Din situation liknar en förälders och ibland undrar du om din partner verkligen är vuxen...

Om bara.....

"Du har upplevt löften, tillfälliga förbättringar, kortare tider av hopp och nya besvikelser. Hela tiden undrar du om det är ditt fel. Om bara du kunde vara mera tillmötesgående... Om bara du kunde förstå lite mer... Om bara du kunde sluta tjata... Om bara..."

Eller också tror du att det beror på omgivningen. Om ni bara kunde flytta till en bättre bostad... Om bara kompisarna slutade dricka så mycket... Om bara ekonomin vore lite bättre... Eller kanske det beror på jobbet? Eller arbetslösheten? Eller barnens dåliga skolbetyg? Eller det värsta av allt, en dålig barndom och dålig självkänsla?

Du kan sluta försöka hitta anledningar. Det är inte ditt fel att en annan människa utvecklar ett beroende till alkohol, narkotika eller läkemedel. Och du kan inte bota en beroende hur mycket du än anstränger dig.

Din partner behöver hjälp men förmodligen vill han eller hon först inte höra på det örat, men kom ihåg att den ibland hopplösa situation ni befinner er i kan vändas till något positivt. Vi kan hjälpa er.

Vid den första kontakten med oss på VALET får du hjälp med hur du skall gå tillväga. Om du vill kan du delta i ett utbildningsprogram för anhöriga till beroende. Era barn kanske också behöver hjälp? Vi visar möjligheter även för dem.


Är du en förälder?

Om du är förälder till en person med ett beroende har du förmodligen prövat det mesta. Du har vädjat. Du har anklagat dig själv. Ni har haft långa samtal om problem och svårigheter som använts som ursäkt till beteendet, eller också kan ni inte prata alls, trots allt som hänt. Din situation påminner om den som en make eller maka till en beroende upplever. Frustrationen är total.

Det är inte ditt fel!

"Du kan sluta leta anledningar. Det är inte ditt fel att en annan människa missbrukar alkohol, narkotika eller läkemedel, även om det är ditt barn, och du kan inte bota en person med beroende".

Du behöver lära dig mer om hur du slutar att känna skuld och vara "möjliggörare". Slutar ställa upp i ren välmening. Slutar betala hyran. Slutar städa. Slutar att förlåta och stryka ett streck över det som hänt bara för att bli utnyttjad igen och igen och igen.

Ditt barn behöver hjälp, professionell hjälp, men förmodligen vill han eller hon inte lyssna på det örat, men kom ihåg att den ibland hopplösa situation ni befinner er i kan vändas till något positivt. Vi kan hjälpa dig.

Vid den första kontakten med oss på VALET får du hjälp med hur du skall gå tillväga. Om du vill kan du även delta i ett utbildningsprogram för anhöriga till beroende.